Deşi oamenii sunt învăţaţi şi sfătuiţi să fie buni şi altruişti, se pare că ei sunt mai fericiţi atunci când acţionăm în favoarea propriilor lor interese. Aşa se face că mai multe studii au demonstrat că oamenii sunt mai fericiţi atunci când sunt egoişti.
Totuşi, un alt studiu, realizat de cei de la Universitatea Pennsylvania vine să explice de ce oamenii refuză, uneori, la egoism, subliniind că cei care iau în mod activ decizii egoiste au remuşcări. Deoarece oamenii sunt învăţaţi de mici să îţi ajute aproapele, de cele mai multe ori, atunci când vor lua o decizii egoistă se vor simţi vinovaţi pentru că îi dezavantajează pe alţii. Cu alte cuvinte, de multe ori, renunţăm la lucrurile despre care ştim că ne-ar putea face fericiţi, pentru a-i ajuta sau pentru a nu-i dezavantaja pe ceilalţi
Pentru a vedea când anume sunt oamenii fericiţi, Jonathan Berman şi Deborah Small, de la Universitatea din Pennsylvania, au realizat un test simplu la care au participat 216 studenţi. După ce participanţii au primit câte trei dolari fiecare, ei au fost împărţiţi în trei grupuri: unul căruia i s-a cerut să doneze banii, unul căruia i s-a cerut să păstreze banii şi un altul căruia i s-a dat voie să aleagă între păstrarea sau sonarea banilor..
Rezultatele au arătat că studenţii care au păstrat banii au fost mai fericiţi decât cei care au fost rugaţi să îi doneze şi decât cei care au fost liberi să aleagă ce vor face cu cei trei dolari.
„Ceea ce vor oamenii cu adevărat este să acţioneze într-un mod egoist. Cu toate acestea, nu fac asta tocmai pentru că ştiu că vor regreta ulterior”, a declarat Berman.
Sursa: Daily Mail