„Descoperirea ne confirmă bănuielile. Este clar că pentru o perioadă foarte lungă de timp, acest loc a fost unul special”, a declarat arheologul Bengt Söderberg.
În ciuda ploii şi a vremii nefavorabile, oamenii de ştiinţă şi-au dat seama că locul ascunde ceva inedit. Astfel ei au reuşit să realizeze săpături şi să descopere urmele unui monument ce pare să fi fost un dolmen, un fel de mormânt megalitic alcătuit din trei sau mai multe pietre verticale peste care se aşează o alta orizontală.
Conform raportului eliberat de specialişti, au fost descoperite urmele lăsate în pământ de acest mormânt care trebuie să fi fost construit din roci foarte grele. De asemenea, arheologii au găsit şi urmele lăsate de pereţii dolmenului.
„Urmele sunt foarte clare. Ipoteza noastră a devenit mult mai plauzibilă, ea fiind susţinută de aceste componente descoperite”, susţine arheologul Björn Wallebom.
Totodată, în urma săpăturilor a fost descoperită şi o dăltiţă din silex, o unealtă standard des întâlnită în epoca pietrei sau a bronzului.
Cu toate acestea, în ciuda importanţei pe care o au noile descoperiri, săpăturile la acest site abia au început. Potrivit experţilor, va fi nevoie de o excavare de proporţii pentru a putea oferii o vedere de ansamblu a acestui loc istoric.
„Săpăturile sunt cu atât mai interesante cu cât ele vor avea loc în apropiere de cunoscutul monument Ale”, au explicat arheologii. Pietrele Ale (Ales stenar) reprezintă un monument megalitic supranumit „Stonehenge din Suedia”, alcătuit din 59 de pietre de dimensiuni mari care cântăresc fiecare aproximativ 1,8 tone şi care sunt aşezate în forma unei nave cu o lungime de 67 de metri.
Sursa: The Local