Echipa, formata din 8 arheologi din Oradea si Cluj-Napoca, care participa la un program declansat la sfarsitul lunii septembrie, a descoperit zidul capelei care adapostea moastele Sfantului Ladislau si confirma legenda, care spune ca Oradea a fost format in jurul unei manastiri fortificate, de catre regele Ladislau.
"Este vorba de o capela de dimensiuni mici, sub forma unei rotonde uriase, care dateaza de pe la sfarsitul secolului XII, inceputul secolului XIII. Are structuri extrem de solide si un pilon de sustinere, ceea ce ne face sa credem ca a existat si un etaj. Pare sa fie exact ceea ce documentele vremii arata ca ar fi fost: capela-turn in care erau pastrate moastele Sfantului Ladislau, intemeietorul Oradei", a declarat Adrian Andrei Rusu, cercetator in cadrul Institutului de Arheologie din Cluj-Napoca.
Pe langa zidul capelei, arheologii au desciperit si obiecte artizanale: "Au fost gasite piese de os, piese de sticla, pahare, pietre profilate, cahle, oale cu gura patrata si cu gura rotunjita, din care s-ar putea reconstitui viata cotidiana din Oradea medievala a secolelor XV-XVI", a spus arheologul Mihalka Nandor.
Directorul Muzeului Tarii Crisurilor din Oradea, Aurel Chiriac, a vorbit si el despre aceasta descoperire, care confirma legenda formarii orasului: "Aceasta descoperire ne confirma pozitia orasului Oradea in Europa Centrala dupa anul 1000, un loc de adeverire in jurul manastirii romano-catolice pe care Ladislau a ridicat-o. Mai mult, zidul capelei confirma existenta acestu loc de pelerinaj pe care documentele istorice l-au mentionat in repetate randuri si care acum a devenit unul real, palpabil", a spus Chiriac.
Sursa: Mediafax