O nouă descoperire ne apropie de descoperirea unei pilule contraceptive pentru bărbaţi

10 10. 2012, 12:15

Cercetările au fost realizate la Universitatatea Monash din Melbourne, Australia, autorii studiului utilizând şoareci ca model. 

Cheia a fost modificarea (prin introducerea unei mutaţii) unei gene numite RABL2, care furnizează „combustibilul” proteic necesar pentru a asigura funcţionarea structurii specializate – numită axonemă – ce pune în mişcare „coada” spermatozoidului, asigurând astfel mişcarea acestuia.

Mutaţia s-a manifestat printr-o reducere a dimensiunilor cozilor (mai scurte cu 17% decât normal) şi o scădere cu 50% a producţiei de spermatozoizi.

Toţi şoarecii care aveau gena mutantă s-au dovedit infertili, spermatozoizii lor fiind incapabili să se mişte.

În cazul oamenilor, pentru a obţine o pilulă contraceptivă de uz masculin, cercetătorii nu au în vedere modificarea permanentă a genei (pentru a nu induce sterilitate definitivă), ci doar o inactivare temporară a ei.

De aceea, cercetările viitoare se vor concentra asupra unei metode de a inhiba activitatea genei RABL2, pentru perioada de timp dorită, astfel încât modificarea să fie reversibilă.

De asemenea, deoarece gena se găseşte în celulele din toate ţesuturile corpului (în muşchi, creier etc.) va trebui găsită o metodă de a o inactiva doar la nivelul testiculelor.

Alte metode medicamentoase contraceptive pentru bărbaţi testate până în prezent includ:

o injecţie administrată odată pe lună; a fost testată timp de doi ani în China, pe 1000 de bărbaţi, demonstrându-se că are o eficienţă  de 95%, dar o treime dintre subiecţi au abandonat studiul, nedorind să suporte  injecţiile făcute lunar şi efectele secundare, printre care se numărau schimbări de dispoziţie, scăderea libidoului şi apariţia acneei.

o pilulă care împiedica eliminarea spermei prin ejaculare, paralizând anumiţi muşchi din zona genitală, dar fără a avea efecte negative asupra libidoului, a performanţei sexuale sau a senzaţiilor legate de orgasm; un studiu realizat la King’s College Hospital, Londra, sugerează că efectul pilulei începe la trei ore după ce a fost administrată şi durează două zile.

Sursa: Mail Online