Spectaculosul atac al unui păianjen de acum 100 milioane de ani a fost surprins de natură
Bucata de chilimbar, care conţine intacte 15 componente dintr-o pânză de păianjen, a eternizat lupta dintre păianjen şi o viespe. Ea a fost excavată dintr-o mină din Burmania şi datează din cretacicul timpuriu, de acum 97 – 110 milioane de ani.
„Acest păianjen tânăr a intenţionat să mănânce viespea, dar nu a reuşit. Viespea de sex masculin a fost prinsă în pânza păianjenului, un coşmar care a fost prelungit pe eternitate de răşina de copac care a acoperit ambele insecte”, a explicat George Poinar, profesor de zoologie de la Universitatea din Oregon.
Oamenii de ştiinţă au declarat că descoperirea este unică. Deşi există nenumărate insecte prinse în chilimbar, până acum nu s-a mai găsit o altă bucată de „ambră galbenă” care să fi surprins lupta dintre un păianjen şi prada sa prinsă într-o pânză.
În plus, bucata de chihlimbar conţine şi corpul unui alt păianjen de sex masculin. Ca urmare a acestui lucru, chihlimbarul în cauză ar putea reprezenta cea mai veche dovadă ce atestă comportamentul social al păianjenilor.
Ambele specii, atât cea a păianjenului, cât şi ce a viespei nu mai există azi. Totuşi, tipul de viespe (Cascoscelio incassus) aparţine unui grup care, în zilele noastre, este cunoscut pentru parazitarea ouălor de păianjen. Prin urmare, atacul păianjenului ar putea fi considerat drept un act de răzbunare.
Sursa: Live Science