Copiii cu autism sever preferă să colinde cât mai departe de casă

08 10. 2012, 12:36

Oamenii de ştiinţă au observat că aceşti copii încearcă să plece neobservaţi de la şcoală sau de acasă şi că, mare parte dintre ei, încearcă să fugă de mai multe ori pe zi. Totuşi, în loc să fie confuzi, copiii încearcă să găsească un loc plăcut pe care să îl exploreze. Astfel ei evită situaţiile incomode şi cele care le produc anxietate. 

„Este un comportament natural impus de autism. Aceşti copii nu au capacităţile sociale necesare pentru a le comunica părinţilor că vor merge în parc sau în la plimbare”, a declarat unul dintre autorii studiului, Paul Law.

În studiu, Law a intervievat părinţii a 1.218 de copii care sufereau de tulburări din spectrul autismului. Dintre aceşti copii, 598 sau 49% au încercat să fugă de acasă cel puţin o dată, iar 316 au lipsit de acasă mai mult de 40 de minute fără a fi găsiţi. Mare parte dintre aceşti copiii care au plecat nesupravegheaţi de acasă au riscat să fie loviţi de o maşină sau să se înece. Pentru o treime dintre ei, a fost nevoie de intervenţia poliţiei pentru a-i găsi. 

Analiza datelor a reliefat o legătură între severitatea tulburării şi dorinţa de a pleca de acasă. Cu cât un copil suferă de un tip de autism mai sever, cu atât există şanse mai mari ca el să fugă de acasă. 

„Este un comportament extrem de periculos şi oarecum înşelător deoarece el poate părea benign comparativ cu alte comportamente provocatoare”, a explicat specialistul Russell Lang de la Universitatea San Marcos, din Texas. 

Alte comportamente provocatoare, comune la copiii care suferă de autism, includ autovătămarea şi comportamentul distructiv. De obicei, ele sunt asociate cu fuga de acasă, motiv pentru care acest fenomen nu a fost cercetat până acum. 

Numărul copiilor diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autismului a crescut în ultimii ani, statisticile indicând că unul din 88 de copiii suferă de o astfel de condiţie. 

Sursa: Reuters