Balenele albastre pot comunica la distanţe foarte mari, în întregul ocean planetar, emiţând sunete cu frecvenţă joasă. Acum, cercetătorii vor să „tragă cu urechea” la cântecele acestor animale rare pentru a le înţelege mai bine.
Experţii din cadrul Australian Antarctic Divisin au început să folosească sono-balize pentru a detecta sunetele emise de balene. Oamenii de ştiinţă afirmă că această tehnologie reprezintă o îmbunătăţire semnificativă faţă de tehnica folosită anterior – monitorizarea vizuală a balenelor.
„Vrem să estimăm câte balene albastre există. De-a lungul anilor putem stabili un istoric al acţiunilor balenelor, pe baza cărora putem estima populaţia totală”, afirmă Mike Double, cercetător în cadrul Australian Antarctic Division.
Folosind noua tehnologie, cercetătorii au observat anul acesta 103 ori balene albastre de-a lungul unei perioade de 20 de zile, studiind o zonă ce se întinde pe mai mult de 10.000 de kilometri pătraţi.
În ciuda faptului că balenele albastre măsoară şi 33 de metri în lungime, ele sunt extrem de greu de zărit, astfel că oamenii de ştiinţă cunosc foarte puţine detalii despre aceste animale gigantice.
Guvernul australian speră că prin îmbunătăţirea monitorizării celui mai mare animal de pe Terra în Oceanul Sudic, dispariţia acestei specii va putea fi prevenită.
La începutul secolului al XX-lea, oamenii au fost foarte aproape de elimina complet această specie, vănâtoarea industrială ducând la moartea a aproximativ 250.000 de exemplare.
Sursa: Reuters