Constatarea fost realizată în urma unui voiaj de doi ani şi jumătate, timp în care goeleta Tara a străbătut Atlanticul, Pacificul şi Oceanul Indian cu scopul de a investiga efectele schimbărilor climatice asupra ecosistemelor marine şi biodiversităţii.
„Întotdeauna am presupus că aici există un mediu curat, neatins de oameni. Faptul că am găsit aceste materiale plastice demonstrează că acţiunile umane se resimt la nivel mondial”.
Probele prelevate din Oceanul Antarctic şi Antarctica au arătat că există aproximativ 50.000 de fragmente de plastic pe o suprafaţă de un kilometru pătrat, o rată comparabilă cu media globală. Având în vedere că urmele de poluanţi plastici sunt întâlnite în cantităţi mari în oceanele lumii, oamenii de ştiinţă estimaseră că în Oceanul Antarctic acestea vor fi de 10 ori mai mici decât media globală.
Descoperirea a fost neaşteptată, deoarece Oceanul Antarctic este oarecum separat de restul apelor. Fragmentele microscopice, invizibile până în momentul în care se prind în plasele de pescuit, sunt, de fapt, pungi şi sticle degradate de-a lungul anilor sau zecilor de ani de lumina UV şi apa mării. Mai mult, oamenii de ştiinţă au fost uimiţi să constate că fibrele sintetice, provenite din resturile de apă eliberate de maşina de spălat, reprezintă o bună parte dintre aceste fragmente invizibile de plastic.
Cu toate acestea, identificare sursei regionale care a generat aceste deşeuri, în ultima jumătate a secolului, rămâne o problemă. Specialiştii bănuiesc că ele provin din Africa, America de Sud şi Australia.
Impactul fatal al poluanţilor de plastic asupra mediului marin a fost observat la nivel mondial, pe măsură ce păsările şi peştii au început să consume în mod regulat deşeuri pe care le confundă cu meduze sau peşti. De asemenea, materialele de plastic eliberează treptat toxine şi alte substanţe chimice care îşi fac loc în lanţul trofic.
Deşi consideră că este prea târziu pentru a se mai putea lua măsuri pentru protejarea acestui mediu, specialiştii sfătuiesc populaţia să adopte utilizarea tehnologiilor biodegradabile şi susţin schimbarea practicilor de consum.
Sursa: The Guardian