Aproximativ 400 de bărbaţi au fost implicaţi într-un studiu unde li s-au măsurat capacităţile cognitive, atât la vârsta de 20 de ani, cât şi la 69 de ani.
Rezultatele au arătat că indivizii ai căror mame au suferit de hipertensiune în timpul sarcinii, au înregistrat scoruri mai mici, la teste de inteligenţă, decât restul participanţilor. Mai mult, oamenii de ştiinţă au constatat că aceşti subiecţi au înregistrat un declin cognitiv mai mare de-a lungul timpului.
În aceste condiţii, cercetătorii au concluzionat că hipertensiunea ar putea altera condiţiile din uter, lucru care împiedică dezvoltarea fetală.
„Hipertensiunea arterială şi alte afecţiuni înrudite cu aceasta, precum preeclampsia, complică aproape 10% din totalul sarcinilor, având capacitatea de a afecta mediul intrauterin în care se dezvoltă copilul. Studiul nostru sugerează că până şi scăderea cognitivă înregistrată la bătrâneţe şi-ar putea avea originile în perioada prenatală”, a explicat autorul studiului Katri Raikonen, de la Universitatea din Helsink.
Studii anterioare au demonstrat că oamenii născuţi de mame care sufereau de hipertensiune arterială au un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare atunci când ajung la maturitate,
La noul studiu au luat parte bărbaţi născuţi în Finlanda între 1934 şi 1944, ai căror mame fuseseră monitorizate în timpul sarcinii pentru a li se afla tensiunea arterială. Toţi participanţii au fost rugaţi să susţină un test de inteligenţă, utilizat de obicei pentru militarii finlandezi, care presupunea atât probe orale, cât şi scrise.
Cercetarea a scos la iveală că bărbaţii, care ai căror mame avuseseră tensiune arterială crescută, au înregistrat un scor mediu cu 4,36 de puncte mai mic decât participanţii care se dezvoltaseră în utere neafectate.
Sursa: BBC