În acest studiu, primul care a analizat efectele toxinei botulinice (comercializată sub numele de Botox) asupra depresiei, cercetătorii de la Universitatea din Basel, Elveţia, au încercat să afle dacă acest tratament ar putea fi util persoanelor cu depresii grave, ce nu răspundeau la tratamentul convenţional cu medicamente anti-depresive.
Participanţilor din primul grup li s-a administrat o singură doză – implicând 5 injecţii, între sprâncene şi deasupra lor -, în vreme ce participanţilor din grupul de control li s-au administrat injecţii placebo.
Rezultatele au fost surprinzătoare: în primul grup, simptomele depresiei s-au redus în proporţie de 47% după 6 săptămâni, rezultatul persistând de-a lungul celor 16 săptămâni cât a durat studiul. În grupul de control, simptomele s-au redus în proporţie de 9%.
Psihiatrul Axel Wollmer, autorul studiului, crede că tratamentul întrerupe semnalele de feedback transmise de la musculatura feţei către creier, semnale care ar putea fi implicate în dezvoltarea şi persistenţa emoţiilor negative.
Studii anterioare arătaseră că tratamentul cu Botox reduce capacitatea persoanelor respective de a descifra emoţiile altora, iar acest nou studiu confirmă că muşchii feţei au un rol esenţial în identificarea şi resimţirea emoţiilor, nu numai în comunicarea lor.
Sursa: Scientific American