Soluţia, numită CatClo (Catalytic Clothing), acoperă hainele cu particule minuscule de dioxid de titan, care atunci când sunt expuse la lumina zilei atrag oxizii de azot (o sursă majoră de poluare) din aer. Mulţumită nanoparticulelor de dioxid de titan, care se integrează în ţesătură, oamenii de ştiinţă spun că este nevoie doar de o singură aplicare a CatClo pe haine.
Potrivit specialiştilor, aditivul ajută zilnic la îndepărtarea a 5 grame de dioxid de azot, adică atât cât emite în fiecare zi o maşină de familie.
Acum, oamenii de ştiinţă colaborează cu un producător de detergenţi eco, în speranţa de a comercializa noua invenţie. Cât despre preţ, ei estimează că substanţa se va vinde cu aproximativ 16 cenţi.
Pentru că mulţi oameni de întreabă dacă procedura nu dăunează sănătăţii, cercetătorii au subliniat că, pe lângă faptul că oxizii de azot sunt inodori şi incolori, ei dispar din corp odată cu transpiraţia. Cât despre nanoparticule, ele sunt complet inofensive şi de neobservat de către purtător.
Sursa: The Week