Un potenţial tratament al acneei vine dintr-o sursă neaşteptată
Acneea – afecţiune dermatologică manifestată prin apariţia „coşurilor” pe piele – este produsă de infectarea pielii cu bacterii, adesea cu specia Propionibacterium acnes. Foliculii piloşi de pe pielea feţei secretă o grăsime numită sebum; când această grăsime este produsă în exces şi astupă foliculii, bacteriile rămân „prinse” în foliculii blocaţi, iar această infecţie declanşează o reacţie din partea sistemului imunitar, manifestată prin inflamaţia locală – binecunoscutele coşuri.
În Australia, de pildă, până la 85% din populaţie suferă de acnee la un moment dat în cursul vieţii (de obicei la pubertate), 5% dezvoltând o formă de acnee severă. Acneea gravă poate lăsa cicatrice desfigurante şi îi afectează emoţional pe cei ce suferă de ea.
În apariţia acneei sunt implicaţi şi alţi factori, precum hormonii sexuali (ceea ce explică de ce acneea apare mai ales la pubertate), grăsimea secretată de piele şi activitatea sistemului imunitar, dar multe studii au arătat că bacteria Propionibacterium acnes joacă un rol important, putând declanşa un răspuns imunitar puternic care contribuie la apariţia acneei.
Pornind de la aceste date, o echipă de cercetători de la Universitatea California – Los Angeles (UCLA) a studiat o metodă inedită de a „veni de hac” bacteriei Propionibacterium acnes, cu ajutorul unui virus.
Bacteriile pot fi şi ele infectate, şi anume de către anumite virusuri numite bacteriofagi (sau, pe scurt, fagi).
Un astfel de fag este virusul studiat la UCLA; el este inofensiv pentru om, dar atacă şi distruge bacteria Propionibacterium acnes.
Cercetătorii au colectat probe de virusuri şi bacterii de pe nasurile unor voluntari (dintre care unii sufereau de acnee, iar alţii nu), apoi au secvenţiat genoamele ambelor organisme, constatând că e vorba despre un virus de mici dimensiuni şi cu o diversitate genetică scăzută.
Această caracteristică – diversitatea genetică scăzută – înseamnă că este puţin probabil ca virusul să atace şi alte specii de bacterii; el este „specializat” pentru a infecta bacteria P. acnes.
În prezent, pentru tratarea acneei se folosesc, de obicei, antibiotice, dar utilizarea lor e tot mai limitată, deoarece unele tulpini bacteriene au dezvoltat rezistenţă la antibiotice.
Oamenii de ştiinţă intenţionează să izoleze proteina activă din virus şi să o testeze, pentru a afla dacă este la fel de eficientă ca şi întreaga particulă virală în distrugerea bacteriei care provoacă acneea.
Sursa: ABC Science