Păsările s-au obişnuit să atace mamiferele pe cale de dispariţie, chiar în mediul unde acestea tind să se reproducă. Pescăruşii de pe coasta oraşului Puerto Madryn, din Patagonia, au descoperit că dacă aşteaptă ca balenele să iasă la suprafaţa apei, ei le pot ciuguli şi le pot produce răni deschise. Apoi, de fiecare dată când balena iese la suprafaţă, pescăruşii lărgesc rana cu ciocurile şi ghiarele.
Înafară de problemele de mediu, experţii se tem că turiştii, care de regulă vin aici şi privesc balenele, pentru a avea parte de o experienţă magică se vor îngrozi când vor da peste balene rănite de pescăruşi.
Ca urmare a atacurilor, balenele au început să îşi schimbe comportamentul. În loc să iasă la suprafaţă şi să mişte dramatic cozile, acum ele se ridică foarte uşor la suprafaţă unde nu rămân decât câteva clipe pentru a lua aer.
“Nu este vorba doar de atacul pescăruşilor ci şi de faptul că aceştia se hrănesc din balene, un obicei care s-a tot dezvoltat de-a lungul timpului. Suntem îngrijoraţi deoarece atacurile se înmulţesc mai ales în cazul puilor de balenă născuţi în aceste ape”, a explicat Marcelo Bertellotti de la Centrul Naţional Patagonia.
Ecologiştii spun că planul este greşit, susţinând că oamenii sunt vinovaţii principali pentru producerea acestui fenomen, deoarece numărul pescăruşilor din aceste zone a crescut ca urmare a gunoiului tot mai mult ce le asigură surse de hrană. Ei cred că cea mai bună metodă de îndepărtare a păsărilor ar fi îngrădirea spaţiilor de depozitat gunoiulul astfel încât pescăruşii să nu se mai poată hrănii.
Sursa: Sky News