Ce poţi face cu o imprimantă 3-D? Poţi “repara” un animal mutilat

16 09. 2012, 00:00

Femela de vultur cu cap alb a fost găsită în Alaska, în anul 2005, înfometată şi slăbită, cu partea de sus a ciocului sfărâmată de un glonţ. Fusese împuşcată de un braconier, iar porţiunea de cioc rămasă nu-i mai permitea să se hrănească normal.

Pasărea a fost luată în grijă de Birds of Prey Northwest, o organizaţie non-guvernamentală cu sediul în statul american Idaho. Găzduită într-un adăpost şi îngrijită de voluntari, pasărea a fost hrănită iniţial cu alimente lichide, printr-un tub, apoi cu bucăţele de hrană solidă. Îngrijitorii au sperat că porţiunea de cioc distrusă se va regenera dar, din păcate, partea osoasă a ciocului fusese prea grav vătămată, astfel încât Beauty – acesta este numele dat femelei – nu se mai putea vindeca în mod natural.

În ciuda opiniei specialiştilor, care recomandaseră ca pasărea să fie eutanasiată, Jane Fink Cantwell, cea care o îngrijise, nu a renunţat să caute o soluţie. În cele din urmă, ajutorul a venit din partea lui Nate Calvin, inginer, unul dintre fondatorii companiei Kinetic Engineering Group.

El a făcut un mulaj al ciocului, l-a scanat cu ajutorul laserului, l-a ajustat prin intermediul unui program de modelare 3-D pe computer şi, pe baza modelului, a creat, cu ajutorul unei imprimante 3-D, o proteză dintr-un polimer pe bază de nailon.

Imagine: Kinetic Engineering Group

Întreagă echipă de specialişti a fixat apoi proteza, cu ajutorul unei monturi din titan, pe porţiunea rămasă a ciocului femelei de vultur. Şi astfel, pentru prima dată după 7 ani, Beauty a putut bea singură apă.

Deocamdată, proteza nu este încă suficient de bine consolidată pentru a-i permite lui Beauty să se întoarcă la viaţa în sălbăticie dar, cel puţin, pasărea poate acum să se hrănească singură şi să-şi cureţe penele.

Sursa: The Guardian

Sursa foto: Birds of Prey Northwest