Un program pilot, în valoare de 1 milion de lire, iniţiat de Agenţia Spaţială Europeană a demonstrat că bateriile nucleare folosite în misiunile spaţiale ar putea fi create dintr-un izotop ce se găseşte în plutoniul provenit din situl Sellafield, Cumbria.
Laboratorul Nuclear Naţional al Marii Britanii a reuşit să genereze americiu-241 din plutoniu în urma reprocesării combustibilului.
Agenţia Spaţială Europeană este de părere că americiu-241 ar putea înlocui plutoniu-238, element disponibil doar în Rusia şi SUA. Acesta ar putea fi folosit ca sursă independentă de energie pentru misiunile spaţiale.
Bateriile nucleare au fost create în anii ’50, iar o singură bucată conţine aproximativ 5kg de material nuclear.
Pe măsură ce izotopul se descompune, el poate elimina căldură timp de mai multe decenii, motiv pentru care specialiştii spun că energia calorică poate fi utilizată pentru a menţine temperatura instrumentelor în spaţiu sau pentru a genera electricitate.
Descoperirea poate genera milioane de euro, iar SUA se numără printre potenţialii cumpărători, întrucât plutoniu-238 poate fi generat doar în reactoarele dedicate armamentului, care în prezent sunt închise.
Sursa: FT