Ce se va întâmpla când tehnologia va cunoaşte tot ce se petrece în corpul fiecărui om?
În prezent există multe produse create pentru a ne monitoriza activitatea fizică cu scopul de a ne ajuta să slăbim sau să ne menţinem un stil de viaţă sănătos. Astfel, oamenii strâng baze de date personale individuale, dar la fel fac şi companiile care produc aceste mecanisme.
Şi totuşi, se pare că ne aflăm abia într-o fază iniţială a acestui proces de monitorizare a proceselor biologice şi de stocarea a datelor referitoare la funcţionarea corpului.
La sfârşitul acestui an, compania MC10 plănuieşte să lanseze câteva produse revoluţionare. Este vorba despre produse care pot fi lipite pe haine sau pe pantofi, purtate drept tatuaje temporare sau pur şi simplu implantate în corp. Compania spune că invenţiile vor avea capacitatea de a monitoriza nu numai ritmul cardiac ci şi activitatea cerebrală , temperatura corpului şi nivelul de hidratare.
O altă companie, numită Proteus, va introduce un program pilot în Marea Britanie pentru crearea unui “Digital Health Feedback System” (un sistem digital care redă feedback cu privire la starea de sănătate) ce combină atât tehnologii portabile cât şi microcipuri de mărimea unui fir de nisip care ajută la transportarea unei pastile prin corpul uman. Alimentat de fluidele din stomacul “gazdei”, un astfel de microcip emite semnale preluate eliberate de un senzor exterior, captând date vitale.
Sano Intelligence, o altă companie, încearcă să obţină informaţii permanente despre fluxul sanguin prin intermediul unor senzori, de mărimea unor vârfuri de ace, ataşaţi pe plasturi.
Aceste companii urmăresc să adune o bază de date de la utilizatori anonimi pentru a putea înţelege patternurile de sănătate tipice pentru o anumită populaţie, cu scopul de a revoluţiona medicina. Totuşi, momentan nu se cunosc condiţiile în fiecare om va ceda datele personale pentru a ajuta la crearea unui produs.
Pe de altă parte, există şi alte moduri în care împărtăşirea acestor date ar putea ajuta în cercetările medicale. Linda Avey, cofondatorul companiei de genetică 23andMe, lucrează la un nou proiect numit Curious. Programul vizează oamenii care suferă de boli greu de diagnosticat, suferinzi de oboseală cronică, lupus sau fibromialgie şi urmăreşte să îi convingă pe aceştia să îşi împărtăşească simptomele şi alte date personale corelate cu starea de sănătate. Ei ar putea să divulge informaţii biologice stocate de dispozitive, dar şi alte obiceiuri legate de stilul de viaţă. Condusă în mod corect, cercetarea ar ajuta la găsirea unor noi informaţii cu privire la diagnosticarea şi tratarea bolilor.
Sursa: New York Times