Un grup de cercetători germani de la Universitatea din Ulm a realizat un studiu la care au participat 74 de persoane ce prezentau simptome moderate de Alzheimer şi 158 de persoane sănătoase. Toţi subiecţii aveau vârste cuprinse între 65 şi 90 de ani.
Participanţii au fost supuşi unor teste neuropsihologice şi au răspuns la un chestionar privind stilul de viaţă; de asemenea, le-a fost calculat indicele de masă corporală şi li s-au făcut analize de sânge.
Diferenţele nu au întârziat să apară: cercetătorii au observat că nivelurile serice (concentraţia în serul sanguin) a doi anumiţi antioxidanţi – vitamina C şi beta-carotenul – erau semnficativ mai mici la participanţii cu Alzheimer decât la cei sănătoşi.
Nu au fost observate diferenţe în ceea ce priveşte nivelul altor antioxidanţi precum licopenul, vitamina E, coenzima Q10.
Simptomele maladiei Alzheimer includ pierderi de memorie, scăderea capacităţii de orientare şi declinul cognitiv, determinate de alterări morfologice şi funcţionale la nivelul creierului, printre care acumulările de proteine beta-amiloide, degenerarea fibrilelor (microstructuri care intră în alcătuirea neuronilor) şi scăderea numărului de sinapse (structuri la nivelul cărora are loc comunicarea între neuroni).
De asemenea, oamenii de ştiinţă bănuiesc că aşa-numitul stres oxidativ, care împiedică utilizarea optimă a oxigenului în organismul uman, este un alt factor care favorizează dezvoltarea bolii.
Această bănuială i-a stimulat să încerce să afle dacă antioxidanţii (care combat stresul oxidativ) ar putea proteja creierul împotriva degenerării.
Deşi mai sunt necesare şi alte cercetări pentru confirmarea rezultatelor, studiul sugerează că fructele şi legumele ar putea juca un rol în lupta împotriva demenţei de tipul bolii Alzheimer.
„Sunt necesare studii longitudinale cu mai mulţi participanţi pentru a confirma că vitamina C şi beta-carotenul ar putea preveni instalarea şi agravarea maladiei Alzheimer”, a declarat dr. Gabriele Nagel, unul dintre conducătorii studiului.
Vitamina C se găseşete, de pildă, în fructe citrice, iar beta-carotenul – în morcovi, spanac ş caise.
Sursa: Mail Online