Materialul inteligent constituie un mod „invizibil” prin care pot fi protejate în întregime clădiri de mari dimensiuni, fiind greu de detectat. Materialul este compus dintr-o reţea fină de fire care sunt conectate la un microcontroller ce detectează semnalele emise atunci când firele sunt tăiate, declanşând alarma.
Noua invenţie este rezultatul eforturilor depuse de cercetătorii de la Fraunhofer Institute for Reliability and Microintegration din Berlin, în colaborare cu oameni de ştiinţă de la Technische Universität Berlin şi de la compania ETTLIN Spinnerei und Weberei Produktions GmbH.
„Ţesătura constituie un sistem de securitate complet nou şi invizibil, ce poate proteja clădirile”, a explicat Erik Simon, coordonatorul acestui proiect.
Sistemul este cu mult mai ieftin decât alte soluţii de securitate, prezentând totodată avantajul capacităţii de a identifica locul exact prin care intruşii încearcă să penetreze spaţiul protejat.
Materialul ar putea fi folosit pentru a proteja muzeele, magazinele de bijuterii, băncile şi toate celelalte clădiri în care se găsesc obiecte preţioase.
De asemenea, cercetătorii cred că acesta poate fi integrat în beton şi în celelalte materiale de construcţie folosite pentru a realiza zidurile camerelor importante, precum cele ce încojoară seiful unei bănci.
De asemenea, specialiştii spun că materialul ar putea fi introdus în podele, combinându-l cu senzorii de presiune pentru a forma un sistem de protecţie perfect.
„Curentul electric prezent în material este atât de slab încât nu prezintă vreun pericol pentru oameni sau animale”, a mai explicat Simon.
Ţesătura este foarte rezistentă, testele arătând că poate face faţă temperaturilor cuprinse între -40 de grade şi +85 de grade Celsius. Materialul a fost expus la cele mai dificile condiţii meteo timp de 1.000 de ore şi a fost totodată testat într-un cuptor. „Nu a cedat nici măcar o dată”, a explicat Simon.
Sursa: Fraunhofer Institute for Reliability and Microintegration