Rivala instrumentelor Stradivarius: vioara creată cu ajutorul ciupercilor
Profesorul Francis W. M. R. Schwarze a descoperit o modalitate prin care poate trata cu fungi două din cele mai comune tipuri de lemn utilizat în confecţionarea viorilor, astfel încât să poată crea instrumente muzicale la fel de bune ca cele ale lui Antonio Stradivari.
Specialistul a găsit două specii de fungi (Physisporinus vitreus şi Xylaria longipes), care supun cele două tipuri de lem (molid şi paltin de Norvegia) la o descompunere ce ajută la îmbunătăţirea calităţii tonale.
“În mod normal, fungii reduc densitatea lemnului, dar din nefericire, ei diminuează viteza cu care călătoresc undele sonore prin lemn. Caracteristica unică a acestor tipuri de fungi este că ei degradează treptat pereţii celulari, astfel încât produc o subţiere a lemnului. Dar, chiar şi în stadiile tardive ale descompunerii lemnului, tot rămâne o structură rigidă prin care sunetul poate călători direct”, a explicat cercetătorul. Mai mult, nici moleculele care oferă elesticitate lemnului nu sunt compromise, lemnul rămânând la fel de rezistent, precum era înainte de tratamentul cu fungi.
Un lemn potrivit pentru creatorii de viori este acela care are o densitate scăzută, un nivel crescut de elasticitate şi care oferă viteză mare de propagare a sunetului. Acest proces redă acelaşi efect pe care îl avea tratamentul lui Antonio Stradivariu asupra lemnului din care confecţiona viori.
Cercetări anterioare ce au durat mulţi ani, au încercat în zadar să afle cum sau de ce lemnul utilizat de Stradivari oferea o structură atât de bună pentru viori. Uimitor este faptul că atunci când Schwarze a realizat un test orb, în care specialiştii trebuiau să identifice dacă sunetele sunt scose sau nu de o vioară Stradivariu, audienţa a crezut că vioara, al cărei lemn fusese tratat cu fungi, este o Stradivarius.
Sursa: The Atlantic Wire