În martie, Cheetah, robotul patruped creat de specialiştii celebrului laborator Boston Dynamics, a izbutit să atingă în alergare viteza de 29 km/h, impresionantă pentru un robot care încearcă să imite extrem de complexa locomoţie a mamiferelor, dar mult în urma vitezei de care e capabil un om cu adevărat iute de picior, cum este jamaicanul Bolt. Viteza maximă pe care a înregistrat-o acesta este de 44,72 km/h.
Dar cercetătorii de la Boston Dynamics s-au ambiţionat să-şi perfecţioneze robotul astfel încât să atingă sau să întreacă performanţa lui Bolt.
Şi, după o serie de ajustări, Cheetah este acum capabil să alerge 45,5 km/h – mai rapid, aşadar, decât recordmanul lumii.
Cercetătorii, care dezvoltă acest proiect înpreună cu agenţia americană pentru proiecte avansate în domeniul apărării (DARPA – Defense Advanced Research Projects Agency), au reuşit să amelioreze performanţele robotului prin îmbunătăţirea instrucţiunilor prin care computerul controlează spatele şi picioarele „ghepardului” robotic. Designul flexibil al acestor componenete este cheia uimitoarelor performaţe ale robotului alergător.
Pentru moment, Cheetah este folosit doar în experimente de laborator, deoarece are câteva caracteristici care îi limitează utilizarea în exterior: depinde de o sursă externă, non-portabilă, de curent electric şi este legat de un cablu care îl ajută să-şi menţină poziţia.
Dar echipa Boston Dymaics plănuieşte ca anul viitor să înceapă să testeze afară o versiune fără cablu de susţinere, numită WildCat.
Cheetah este unul dintre roboţii cu design inspirat din morfologia animală, în care DARPA a investit în speranţa de a obţine un „ajutor” robotizat capabil să mărşăluiască alături de soldaţi şi să execute diferite sarcini specifice împreună cu aceştia.
Sursa: Live Science / Sursa foto: Boston Dynamics