O insectă misterioasă a fost descoperită în pădurile filipineze
Insecta este lipsită de aripi, trăieşte mai curând pe sol decât în copaci şi, aşa cum se poate observa, este spectaculos de colorată, având capul verde-albăstrui şi corpul portocaliu.
De asemenea, misterioasa insectă are o metodă ingenioasă de apărare. Pentru a îndepărta prădătorii, ea pulverizează în aer o substanţă cu miros neplăcut, care este produsă de glandele amplasate în spatele capului. Insecta botezată Conlephasma enigma a fost găsită de entomologul Oskar Conle în Mount Halcon, o localitate de pe insula filipineză Mindoro, recunoscută pentru biodiversitatea extrem de bogată.
„Când am văzut-o am fost foarte uimiţi pentru că arăta atât de diferit de orice altă insectă din familia beţelor ambulante din întreaga lume. Imediat ne-am dat seama că este vorba de un exemplar foarte special”, a declarat cercetătorul Marco Gottardo de la Universitatea din Siena, Italia.
Trăsăturile care fac insecta să fie atât de specială sunt membrele scurte, corpul robust şi lipsa aripilor. Specialiştii cred că toate aceste caracteristici au apărut ca urmare a adaptării la mediul terestru. Majoritatea insectelor de pădure, care trăiesc în coronamentul copacilor, au corpuri şi membre mai subţiri şi mai zvelte, caracteristici care le ajută să se camufleze cu uşurinţă printre beţe şi frunze.
„Am ales să atribuim insectei numele de Conlephasma enigma pentru a sublinia faptul că poziţia ei în arborele vieţii, printre insectele fasmide, este un mister”, a explicat Gottardo.
Totuşi, oamenii de ştiinţă au descoperit o asemănare între cavitatea bucală a Conlephasma enigma şi cea a unei alte specii de fasmide originare din pădurile tropicale din America, adică tocmai din celălalt colţ al lumii. Acum, specialiştii spreă ca analiza moleculară a misterioasei insecte să scoată la iveală adevărata sa identitate.
„De asemenea, sperăm ca descoperirea aceste noi specii de insecte să atragă atenţia asupra conservării zonelor împădurite din Filipine, care găzduiesc vieţuitoare unice şi poate încă necunoscute”, a încheiat Gottardo.
Sursa: BBC