Descoperire surprinzătoare: păsările organizează „funeralii” pentru exemplarele decedate
Atunci când păsările din specia Aphelocoma californica (cunoscute şi sub numele de «gaiţa tufişă») întâlnesc o pasăre moartă, acestea strigă la celelalte exemplare ale grupului şi încetează să mai caute mâncare.
Apoi, gaiţele zboară spre cadavrul păsării decedate, pe care îl înconjoară, arată cercetătorii în studiul publicat în jurnalul ştiinţific Animal Behaviour.
Comportamentul a fost observat de Teresa Iglesias şi de către colegii săi de la University of California. Oamenii de ştiinţă cred că acest comportament a evoluat de-a lungul timpului ca o strategie folosită pentru a avertiza celelalte păsări de pericolele din apropiere.
Cercetătorii au testat comportamentul păsărilor şi au descoperit că acestea nu reacţionează la diferite obiecte care simulau prezenţa unui prădător, însă atunci când vedeau o pasăre moartă, gaiţele foloseau trei tipuri de chemări pentru a încuraja celelalte exemplare să se alăture grupului format în jurul păsării decedate. De asemenea, toate păsările încetau să mai caute alimente, o schimbare de comportament ce se menţinea timp de mai bine o zi.
Cercetătorii afirmă că „atunci când nu observă modul în care o pasăre moare, gaiţele percep descoperirea unei păsări moarte drept o informaţie ce trebuie împărtăşită public către celelalte membre ale grupului”. Comunicând acest mesaj permite celorlalte păsări din zone să fie precaute, reducând riscul de a muri din aceeaşi cauză ca pasărea decedată descoperită de grup.
Deoarece şi alte animale acţionează într-un mod similar atunci când un membru al grupului moare, precum girafele şi elefanţii, cercetătorii afirmă că este posibil ca animalele să aibă un concept mental asupra morţii, ce le permite să îşi „plângă” rudele decedate.
Sursa: BBC Nature