Sistemul conceput de experţii chinezi foloseşte o cască electroencefalografică (EEG) Emotiv ce interpretează activitatea cerebrală pentru a transmite comenzi quadcopterului. Comenzile sunt transmise în primă fază prin Bluetooth către un laptop, care le transmite mai departe printr-un sistem wireless către drona zburătoare.
Mişcările pe care le poate efectua quadcopter-ul sunt limitate de sistemul EEG, ce poate percepe un număr redus de comenzi. Utilizatorii pot deplasa quadcopter-ul înainte gândindu-se la comanda „dreapta”, pot zbura în sus gândindu-se „împinge” şi pot să rotească drona în sensul acelor de ceasornic dacă se gândesc la comanda „stânga”. De asemenea, gândul „stânga brusc” este folosit pentru a permite quadcopter-ului să decoleze. Utilizatorii pot transmite comenzi şi strângând din dinţi (pentru a coborî) şi clipind (pentru a face o fotografie), ambele acţiuni producând semnale cerebrale ce pot fi percepute de sistemul EEG.
Cercetătorii consideră că utilizatorii ce suferă de afecţiuni ce le reduc mobilitatea vor aprecia posibilitatea de a avea o nouă perspectivă şi de a fotografia din aer.
Optimişti, specialiştii chinezi afirmă că tehnologia se va îmbunătăţi în anii ce urmează, ajungând ca în viitor „persoanele paralizate să poată controla cu ajutorul gândurilor o aeronavă personală, ce le va permite să se deplaseze oriunde îşi doresc”.
Sursa: NewScientist