Casa „Vlad Dracul”
O mare parte a faimei orasului a fost construita in jurul personajului „Dracula”. Casa „Vlad Dracul” e locul in care se presupune ca s-ar fi stabilit tatal lui Vlad Tepes, principele Vlad Dracul, intre anii 1431 si 1435. Acesta ar fi infiintat in Sighisoara o monetarie. Legenda spune ca insusi Vlad Tepes s-ar fi nascut aici, dar acest lucru n-a putut fi dovedit inca istoric. Acum, Casa „Vlad Dracul” adaposteste un restaurant medieval.
Cand sa mergi la Sighisoara?
Cel mai bun moment este sfarsitul lunii iulie, cand cetatea se umple de cavaleri, trubaduri, domnite, profeti si astrologi cu ocazia celui mai mare Festival Medieval din Romania. Parada costumelor, piesele de teatru, concertele de muzica medievala si tarabele cu obiecte lucrate manual delecteaza ochii privitorilor. De cativa ani, la Festivalul Sighisoara Medievala, nu se mai canta rock, iar mici si berea nu mai au voie in cetate. Organizatorii s-au gandit ca strica peisajul medieval. Orasul este la o distanta de 297 km de Bucuresti, 120 km de Brasov si 54 km de Tirgu Mures. O camera doubla la hotel sau pensiune costa intre 30 si 55 euro / noapte.
Diversitate si multiculturalitate
Numita deopotriva Sighisoara, Schäßburg (in germana) sau Segesvár (in maghiara), aceasta asezare a fost mereu un exemplu de convietuire intre natii. Colonistii germani, stabiliti aici acum aproape o mie de ani pentru apararea coroanei, au adus cu ei disciplina si respectul pentru munca, asa ca in acest colt al Romaniei lucrurile se fac nemteste. De la maghiari, sighisorenii au preluat bunatati culinare: gulas, papricas, dobos si vargabeles. Sighisorenii de toate natiile au ca valori respectul si dialogul iar, in timp, bogatia culturala a zonei a devenit un atu turistic. |
„Am zis!”
FACTS
SURSE:
Nicolae Tescula, muzeograf istorie medievala, Muzeul de Istorie Sighisoara
Mihai Drutã, ghid turistic Sighisoara
Dorin Stanciu, tobosar cu acte in regula
Ciprian Filip, foto