„Având în vedere ninsoarea abundentă din ultimele zile ce a dus la depunerea unui strat nou, consistent de zăpadă, peste zăpada îngheţată, vântul care suflă la rafală cu viteze de 90-120 km/oră, pentru evitarea producerii de accidente montane, declarăm închise toate traseele turistice care acced în creasta masivului Făgăraş”, se precizează într-un comunicat transmis, vineri, de Salvamont Argeş.
Alerta de avalanşă pentru muntii Făgăraş este de gradul 4, respectiv risc mare, mai informează salvamontiştii din zonă.
„La altitudini mai mari de 1800 m, în partea superioară se întâlneşte un strat de zăpadă instabilă, căzută în ultimele zile. Pe versanţii cu expunere sudică şi estică, regăsim structuri de plăci de vânt recente, dar în profunzime şi din ultimele săptămăni, precum şi cruste de gheaţă. Chiar şi o supraîncărcare slabă poate duce la alunecarea stratului instabil de la suprafaţă, declanşând avalanşe de dimensiuni medii, în unele cazuri putând fi angrenate şi straturile inferioare”, precizează sursa citată.
Potrivit acesteia, la altitudini mai mici de 1800 m stratul de zăpadă este relativ consolidat, însă stratul de la suprafaţă, ce depăşeşte pe alocuri 30 cm, este mai instabil, astfel că nu există o coeziune bună cu stratul vechi. Un risc crescut îl reprezintă depozitele de zăpadă de pe văi şi din alte zone adăpostite. Pe pantele suficient de înclinate declanşările de avalanşe de mici şi medii dimensiuni sunt posibile atât spontan, dar şi la supraîncărcări slabe cu turişti sau schiori, mai spun salvamontiştii.
Aceştia fac apel la cei care vor să practice schiul offpiste, cât şi la iubitorii de drumeţii montane, să evite deplasarea la altitudini peste 1600 m deoarece există riscul producerii de avalanşe. „Tototdată, cei care se deplasează la altitudini mici, sub 1600 m, în zonele împădurite, să fie atenţi deoarece, din cauza încărcării copacilor cu zăpadă şi chiciură există riscul dezrădăcinării şi prăbuşirii copacilor”, transmite Salvamont Argeş.
În plus, Drumul Naţional 7C Transfăgărăşan, între Conacul Ursului şi Cabana Capra, este blocat de avalanşe, existând astfel riscul ca turiştii ce se deplasează pe jos sau cu maşina să fie surprinşi de curgerile de zăpadă.
„Din motive de siguranţă a salvatorilor montani, am luat măsura de suspendare a permanenţei şi a patrulărilor preventive în munţii Făgăraş Sud, până la îmbunătăţirea condiţiilor meteo şi stabilizarea stratului de zăpadă”, arată Salvamont Argeş, precizând că pentru toată această perioadă au constituite două echipe de intervenţie, care pot interveni cu plecare din Piteşti şi Curtea de Argeş, la orice oră.