Părerea unei jurnaliste din SUA despre ţuică, mândria românilor: ”Fie că eşti la nuntă, botez sau înainte de o masă, participanţii se asigură că ţuica este băută în totalitate”

30 06. 2018, 08:35

Rachel Rummel, jurnalistă din cadrul portalului Atlas Obscura, a dedicat un articol ţuicii româneşti. Aceasta remarcă că uneori băutura este vândută chiar pe marginea drumului. Românii produc aproximativ 300.000 de tone de prune, anual, iar o mare parte dintre acestea ajung în pahar sub forma unei băuturi alcoolice incolore, detaliază Rachel Rummel. 

Autoarea articolului susţine că, deşi nu este atât de cunoscută în alte ţări, pentru români ţuica este un lucru cu care se mândresc. „În întreaga ţară, paharele sunt umplute cu băutura ce este servită rece vara şi fierbinte iarna. Familiile şi prietenii toastează cu această băutură în adunări sociale sau beau un pahar înainte de masă pentru stârni pofta de mâncare ori digestia. Atunci când vizitatorii intră pentru prima dată într-o nouă casă, le este oferit un pahar cu ţuică”, scrie autoarea în articol. 

Jurnalista americană remarcă şi faptul că, după distilare, ţuica este păstrată în butoaie din lemn şi păstrată timp de câţiva ani. Alteori este consumată imediat. Rachel Rummel mai scrie că produsul final poate avea alcool în procent de 20% până la 60%. „Fie că eşti la o nuntă românească, un botez, o sărbătoare religioasă sau înainte de o masă, participanţii se asigură că ţuica este băută în totalitate”, conchide Rachel. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Ţuica, sarmalele, piftia, şoriciul şi jumările româneşti în TOP 10 Tradiţii culinare de Crăciun
 
Descoperă în România: „Patria prunei şi a palincii” din Harghita, în satul ce datează de peste 700 de ani
 
Ciudata bătălie de la Caransebeş, locul în care soldaţii armatei austriece au început să se lupte între ei. A pornit de la o ţuică ţigănească
 
Ce se întâmplă în corpul nostru când bem alcool?