Primarul oraşului Ocna Sibiului, Claudiu Predescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Marcel Luca, şi directorul ADR Centru, Simion Creţu, au semnat, vineri, la Ocna Sibiului, contractul de finanţare pentru modernizarea şi reabilitarea a 9 străzi, crearea de locuri de parcare pentru zona lacurilor naturale sărate, dar şi pentru reabilitări care se vor face în zona a trei lacuri, între care şi Lacul fără Fund, declarat monument al naturii, scrie Mediafax.
”Este un proiect care va aduce beneficii atât turiştilor, cât şi locuitorilor staţiunii pentru că vor fi reabilitate şi modernizate străzi, reabilităm baza sportivă, reabilităm zona din jurul Lacului fără Fund, care este monument al naturii, zona din jurul Lacului Verde şi al Lacului Pânzelor. De asemenea, ne adresăm şi celor mai mici locuitori ai oraşului şi celor mai mici turişti, prin realizarea unui loc de joacă”, a spus Claudiu Predescu.
Potrivit proiectului, în zona Parcului ”Statuia Minerului”, din centrul staţiunii, se vor monta aparate care vor pulveriza apă sărată adusă din Lacul Ocniţa, din incinta Complexului Lacurilor Naturale, iar turiştii şi localnicii vor putea beneficia, gratuit, de aerosoli. În ceea ce priveşte amenajările din zona lacurilor naturale, acestea nu vor afecta luciul apei. ”Nu vor fi intervenţii asupra luciului apei în zona pe care vrem să o modernizăm la lacuri. Ne dorim o perdea de aerosol astfel încât cei care vin la Ocna Sibiului pentru aerosoli atât de benefici pentru sănătate să poată avea parte de ei.
În zona Lacului Verde vrem să populăm cu peşti şi sperăm ca în viitor să se poată pescui aici”, a spus Oana Popa, coordonator din partea Consiliului Judeţean Sibiu. Proiectul depus de Primăria Ocna Sibiului pe Programul Operaţional Regional 2014-2020 a primit finanţare în valoare de 4 milioane de euro şi urmează să fie implementat în perioada februarie 2018 – august 2022.
Obiectivul general al proiectului este acela de a sprijini creşterea ocupării forţei de muncă în regiunea Centru prin majorarea numărului de salariaţi în staţiunea balneo-climaterică Ocna Sibiului. Investiţiile se vor realiza în infrastructura de turism şi au ca scop creşterea economică. Ocna Sibiului şi-a schimbat radical faţa odată cu investiţia masivă începută în 2009, prin accesarea de fonduri Phare şi guvernamentale. În ultimii ani, în oraş şomajul a scăzut semnificativ, devenind aproape inexistent. Numărul turiştilor este în creştere, iar bugetul local este asigurat în mare parte din taxe şi impozite provenite din activităţi turistice.
În 2011 s-au finalizat lucrările şi s-a deschis Complexul Lacurilor Sărate Naturale, cu ajutorul unei finanţări de peste 5 milioane de euro. Din 2011 până în 2017, media anuală de turişti este de 280.000 într-un oraş care numără doar 4.000 de locuitori. Într-un weekend de vară, la lacuri pot fi 15 – 16.000 de vizitatori care vin în principal din judeţul Sibiu, din judeţele limitrofe, dar şi din ţară şi din străinătate, în special din Germania, în căutarea sănătăţii pe care o oferă băile în apa sărată de la Ocna Sibiului, benefice pentru afecţiuni reumatice, ginecologice, pulmonare şi nu numai.