Dansul şi costumul popular din Bistriţa-Năsăud intră în Cartea Recordurilor

02 05. 2017, 13:00
Judeţul Bistriţa-Năsăud îşi doreşte să intre, pe 14 mai, în Cartea Recordurilor, cu două evenimente care vor pune bazele a două recorduri mondiale, care nu sunt înregistrate acum, notează Mediafax.
 
„Este vorba despre cel mai mare număr de persoane în costume populare şi despre cel mai mare dans tradiţional, cu cel mai mare număr de participanţi, urmând să prindă în Roata de la Runc, joc tradiţional specific comunei Runcu Salvei”, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, meşterul popular Virginia Linul, iniţiatoarea acestui eveniment.
 
Cele două recorduri mondiale nu sunt înregistrate până acum însă cei de la Guinness Book le-au solicitat organizatorilor să aibă minim 4.500 de participanţi pentru a putea fi înregistrat un nou record mondial.
 
Evenimentul la care sunt aşteptaţi între 8.000 şi 10.000 de participanţi, va avea loc pe 14 mai, în Năsăud, fiind la a doua ediţie.
 
„Anul trecut au participat 5000 de persoane îmbrăcate în costume populare. Avem cel mai frumos costum popular din ţară şi vrem să îl promovăm, din acest motiv organizăm pentru al doilea an consecutiv, în Ţara Năsăudului – patria costumului popular, un eveniment demn de Cartea Recordurilor. Cei de Guinness Book ne-au sugerat ca recorduri posibile pentru eveniment: Largest traditional Romanian folk dance şi Largest gathering of people in a traditional Romanian clothing – niciunul dintre aceste recorduri nu sunt înregistrate, dar minimul de participanţi cerut pentru a se înregistra recordurile este de 4500 de persoane. Noi estimăm că vor participa între 8.000 şi 10.000 de persoane” a mai spus Virginia Linul.
 
Pentru acest eveniment, Ministerul Culturii a alocat o sumă de 75.000 de lei, a anunţat şi ministrul culturii Ioan Vulpescu, recent, la Bistriţa.
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
 
Primăria Bucureştiului anunţă cel mai mare eveniment de Paşte, iar intrarea este liberă
 
50 Cent, uimit de o tradiţie românească: Rapperul american a distribuit un clip cu un obicei foarte popular în ţara noastră
 
Satul cu cei mai voinici bărbaţi: ce fac oamenii din această aşezare pentru a fi în formă? (VIDEO)
 
Cetele junilor din Mărginimea Sibiului — o tradiţie veche de sute de ani a devenit atracţie turistică (GALERIE FOTO)