Ineleţ, cătunul din Munţii Cernei, unde se ajunge cu scara: Nu există medic, iar preotul vine la două săptămâni

05 04. 2017, 17:00
Ineleţ este unul dintre cele mai izolate cătune din România, nu doar din vestul ţării. Satul se află în Munţii Cernei şi alături de alte 39 de cătune, majoritatea părăsite, aparţin de comuna Cornereva. Cea mai scurtă legătură dintre Ineleţ şi civilizaţie sunt patru scări din lemn, cu o lungime totală de aproape 100 de metri, prinse pe un perete vertical din calcar.
 
Scările se află la o distanţă de aproximativ 20 de kilometri de Băile Herculane, din judeţul Caraş-Severin. La ele se poate ajunge de pe drumul naţional care leagă Băile Herculane de Baia de Aramă.
 
La un moment dat, lângă o staţie de autobuz din lemn, pe partea stângă, se face o cărare care duce spre scări, turiştii fiind nevoiţi să traverseze o punte din lemn peste râul Cerna şi să urce un deal până la ele. După ce scările sunt urcate, urmează o cărare prin pădure, iar la Ineleţ se ajunge în aproximativ două ore de mers pe jos.
 
Pe tot traseul, sătenii din cătunele izolate din Munţii Cernei au montat indicatoare cu conţinut religios. Astfel, de stânci sau pe trunchiurile copacilor au prins cruci sau tăbliţe din lemn pe care au scris “Tatăl Nostru” sau alte rugăciuni.
 
“Dumnezeu să-ţi uşureze drumul, călătorule cu suflet bun, să-ţi aline supărarea şi să-ţi aducă numai fericire. Şi tu eşti fiul lui Dumnezeu, el este cu tine în fiecare clipă”, este inscripţionat pe unul dintre indicatoare.
 
Primul semn că turiştii au ajuns la Ineleţ este biserica din sat, construită pe un deal, în anul 1973, de săteni. Aici, preotul ajunge o dată la două, poate chiar trei săptămâni pentru a săvârşi slujba.
 
Citeşte continuare pe Mediafax
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: