În zona cunoscută ca Ţara Zarandului, organizaţia LIFE Connect Carpathians (LCC), sprijinită de Comisia Europeană, a reintrodus opt pui de ciobănesc românesc carpatin în trei stâne de oi, notează Seeker.
Stânele sunt deseori atacate de carnivore mari precum urşii sau lupii. Ciobănescul românesc carpatin este cunoscut pentru devodamentul său faţă de oameni şi simţul său înnăscut de protejare a animalelor. Prin reintroducerea rasei, ciobanii vor fi învăţaţi cum să înmulţească câinii şi să-i dreseze pentru a-şi îndeplini sarcina la care sunt cei mai buni. Principalul scop este îndepărtarea lupilor şi a altor carnivore din zonele stânelor.
Credit: Canine Efficiency
Secolele la rând, ciobănescul românesc carpatin a protejat oile ciobanilor români. Aceştia trăiesc timp de câteva zeci de ani şi au un temperament calm şi un curaj înnăscut.
În timp, conform Fauna & Flora International, căinii nu au mai reuşit să se adapteze la viaţa de gardian al animalelor, în mare parte din cauza încrucişării cu mai multe rase.
În prezent, în trei stâne echipele de la LCC îi pregătesc pe ciobani pentru a şti cum să antreneze şi să înmulţească rasa.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: