Fabrica de globuleţe a lui Moş Crăciun nu este în Laponia, ci la 150 de km de Bucureşti

16 12. 2016, 14:08

This browser does not support the video element.

La fabrica de la Curtea de Argeş sunt realizate, anual, milioane de globuleţe, iar activitatea de aici a generat turismul meşteşugăresc. Mii de copii din toată ţara sunt duşi special la Curtea de Argeş, în ajunul sărbătorilor de iarnă, ca să-i vadă pe spiriduşi cum realizează ornamentele pentru bradul de Crăciun.

În preajma sărbătorilor de iarnă, zilnic, zeci de grupuri de copii din toată ţara sunt duşi la fabrica de globuleţe a lui Moş Crăciun de la Curtea de Argeş, fosta întreprindere de stat, înfiinţată în 1989, una dintre singurele de profil care au rămas în picioare după Revoluţie.

Vizita nu costă nimic şi celor mici li se arată tot procesul, de când se suflă aer în sticla incandescentă şi până la decorul final al globuleţelor, gata să fie puse în brad. Totul se face manual de către ajutoarele lui Moş Crăciun.

Pentru realizarea globurilor se folosesc baghete din sticlă. Acestea sunt încălzite direct la foc până la 700 de grade Celsius, obţinându-se segmente mai mici numite şpiţuri. La rândul lor, acestea sunt încălzite şi modelate prin suflare. Globurile, care au deja diverse forme, sunt duse într-o altă secţie a fabricii, unde sunt pictate manual.

O mică parte din producţia realizată ajunge în România, restul fiind exportată. Comunităţile din Statele Unite, spre exemplu, comandă an de an. Ceauşescu, la rându-i, comanda aici încă din vară, ca la vizitele din toamnă şi iarnă să ducă în străinătate astfel de cadouri personalizate, cu care se mândrea.

Truda spiriduşilor moşului e studiată cu atenţie de copiii care vizitează fabrica.

Zilele acestea, zeci de copii din Constanţa au ajuns în vizită în Argeş, la fabrica de globuleţe.

„De la Constanţa am venit special pentru fabrica de globuleţe. E foarte frumos aici. Sunt doi spiriduşi care dau forma globuleţelor, iar aici se pictează. Au modele pe ele. Sunt foarte frumoase. Mai vin. Îmi place foarte mult aici”, a spus unul dintre copiii veniţi în vizită în Arges, de la sute de kilometri distanţă.

„Pentru mine globuleţele sunt aşa de speciale pentru că scrie ce vrem noi pe ele. Eu am scris numele meu şi pe al surioarei. O iubesc mult!”, a intervenit un al copil venit în vizită.

„Am venit de la Aurel Vlaicu, din Constanţa. Distanţa nu contează când dorinţa e mare. În preajma sărbătorilor facem tot felul de deplasări frumoase pentru copii”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, una dintre profesoarele care îi însoţeau pe elevi.

Spiriduşii moşului spun că nu se văd practicând altă meserie pentru care e nevoie de trei ingrediente: experienţă, dexteritate şi inspiraţie.

Cu fiecare vizită la fabrica lui Moş Crăciun, în brazii ce urmează să fie împodobiţi vor atârna, mândre, globuleţele româneşti de la Curtea de Argeş.

Sursa: Mediafax