Home » Descopera in Romania » Cele mai impresionante portrete sculptate în piatră din lume. Printre ele se află şi cel a FAIMOSULUI Decebal

Cele mai impresionante portrete sculptate în piatră din lume. Printre ele se află şi cel a FAIMOSULUI Decebal

Publicat: 25.12.2016
De la vestitul Munte Rushmore, din Statele Unite ale Americii, până la Sfinxul din Egipt, există numeroase monumente colosale sculptate în piatră, însă unele dintre ele deşi sunt mai puţin cunoscute sunt la fel de spectaculoase. Una dintre ele se află în România.

Nemrut Dag, Turcia 

Sursa: Wikipedia

În timpul regimului din anii 70 î.Hr. până în 38 î.Hr., regele Antiochus I al Commagene a cerut sculptarea chipului său alături de zeităţi şi animale păzitoare. Aflat în Nemrut Drag, un parc naţional care se află pe vârful celui mai înalt vârf muntos din Munţii Taurus, din sud-estul Turciei, sculptura este amplasată în faţa unui mormânt funarar. Muncitorii au sculptat complexul mortuar utilizând fragmente de roci din zonă, dar în ciuda mărimii sale, au trecut multe secole până a fost descoperit din nou, în 1881, de către Charles Sester. Zona a intrat în patrimoniul UNESCO din 1987. 

Capetele diavolului, Republica Cehă

Sursa: Wikipedia

Uneori supranumit ,,muntele Rushmore al Cehiei”, Capetele Diavolului se află în partea nordică a Cehiei, lângă oraşul Zelizy. Cele două  feţe sunt creaţia sculptorului ceh Vaclav Levy, care le-a realizat între anii1841 şi 1846, fiind inspirat de fabulele poetului şi filozofului ceh Frantisek Klacel. 

Templul Bayon, Cambodgia

Sursa: Wikipedia

Aproape 200 de feţe sunt sculptate pe pereţii exteriori ai templului Bayon din Cambodgia. Experţii consideră că relicvele aparţin regelui Jayavarman VII, conducătorul imperiului Khmer. Alţi cercetători consideră că sculpturile îl reprezintă pe rege sub forma lui Avalokites-vara, un faimos bodhisattva, care conform credinţelor budiste avea capacitatea de a atinge Nirvana 

Capul lui Decebal, România

Sursa: Wikipedia

Aflat pe unul dintre malurile fluviului Dunării, având aproape 60 de metri înălţime, monumentul lui Decebal  este vizibil şi de la distanţe mari, faţă de feţele de pe Muntele Rushmore. Omul de afaceri Iosif Constantin Drăgan i-a încredinţat construcţia capului conducătorului Daciei sculptorului italian Mario Galeotti, după ce a cumpărat zona dorită în 1993.  Locul este faimos deoarece se crede că este acelaşi loc în care se afla podul lui Traian. 

Sursa: Smithsonian Magazine

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase