„Avem o echipă românească de filmare, avem o echipă de filmare cu ajutorul dronelor. Mâine ne apucăm de filmat dacă vremea va permite şi vom finaliza filmările în mai. Vrem să arătăm că România este o ţară frumoasă pe tot timpul anului şi turiştii pot veni să o viziteze. Vrem să dăm atenţie culturii, tradiţiilor, sălbăticiei, ecosistemelor, pădurii şi vrem să arătăm că este o ţară atât de bogată din punct de vedere al moştenirii naturale şi culturale şi ajutând oamenii să protejeze istoria şi fauna şi pădurile putem asigura siguranţa generaţiilor viitoare, care vor depinde foarte mult de ecoturism”, a declarat Charlie Ottley, la conferinţa prilejuită de strângerea de fonduri pentru realizarea celui de-al patrulea episod din seria de documentare „Wild Carpathia”.
La conferinţă a mai participat şi tenismanul Horia Tecău, cu ajutorul căruia au fost strânşi circa 20.000 de euro prin organizarea unor meciuri demonstrative la Stejarii Country Club, precum şi alpinistul Alex Găvan.
„Dacă într-o păşune din Anglia, de unde vine Charlie, pe un metru de suprafaţă întâlnim doar câteva specii de plante, sau de foarte multe ori este monocultură, într-o păşune la noi, în Transilvania, încă avem în jur de 100 de specii de plante. Este unul dintre motivele pentru care oamenii sunt atât de îndrăgostiţi de România când vin în ţară, pentru că atunci când vin aici, la noi, este ca o călătorie în trecutul ţării lor”, a spus Alex Găvan.
Alpinistul român a vorbit despre primele trei episoade ale seriei „Wild Carpathia”, în care Charlie Ottley a prezentat uriaşa moştenire culturală, istorică, naturală ce există în România.
„Însă, nu totul este roz, pe zi ce trece pădurile dispar, habitatele carnivorelor mari se micşorează din ce în ce mai mult şi noi asistăm nepăsători la dispariţia, poate, a ultimei oaze de sălbăticie autentică din Europa, care este în Carpaţi. Ce va face acest ultim episod, numărul 4 din seria ‘Wild Carpathia’, va fi nu numai să ne arate frumuseţea României în anotimpul de iarnă, dar mai ales să ne facă să conştientizăm echilibrul extrem de instabil pe care noi, locuitorii acestei ţări am ajuns să îl avem cu natura care ne înconjoară”, a mai spus Găvan.
El a făcut un apel către fiecare român pentru a contribui la promovarea acestor frumuseţi pe care ţara noastră încă le are.
„Nu este de ajuns ca aceşti oameni extraordinari ca Charlie şi echipa lui să vină aici şi să facă aceste filme frumoase (…), trebuie să facem şi noi ceva pentru lucrurile astea. Trebuie să conştientizăm că fiecare, în modul nostru individual avem o responsabilitate faţă de ce se întâmplă cu ţara asta în viitor. Cred foarte tare că fiecare, prin acţiunile noastre mici, atâta timp cât sunt cumulate, putem încă să facem o diferenţă pentru viitorul acestei ţări”, a arătat Alex Găvan.
Documentarul este realizat de organizaţia non-guvernamentală „Wild Carpathia”, care şi-a propus ca prin materialele sale să promoveze şi să protejeze patrimoniul natural al României şi va fi difuzat la TVR, după care va fi oferit şi posturilor internaţionale.
Sursa: Agerpres