Raven’s Nest – un sat de vacanţă unic în România
Satul se află în zona tampon a rezervaţiei Cascada Vanatarele Ponorului, la poalele masivului Bedeleu, la o altitudine de 893 de metri de la nivelul mării şi o diferenţă de nivel de aproximativ 400 de metri de comuna Salciua de jos.
Puncte de interes turistic în proximitatea satului sunt:
– Cascada de la Vânătările Ponorului (20 de minute);
– Peştera lui Zamolxe (Huda lui Papara), în care se află cea mai mare colonie de lilieci din Europa: 5 specii de lilieci, peste 65000 exemplare şi pe unde a evadat Vlad Ţepeş din închisoarea Cetăţii Colţeşti (40 de minute);
– Peştera Grosi;
– Cascadele Sipote;
– Poarta Zmeilor ( 3-4 ore);
– Cetatea Colţeşti unde a fost închis Vlad Ţepeş (7 km, peste masivul Bedeleu);
– Mănăstirea Sub Piatra (30 minute);
– Mănăstirea Ponor;
– Satul părăsit de la Cheia;
– Mlaştinile de la Mluha
– Rezervaţia Scarita Belioara (20 de minute de mers cu maşina)
– Peşterile Scărişoara şi Urşilor (80 de km/aproximativ 1:30 ora de condus)
– Alba Iulia (90km), unde se află Cetatea Albei şi biserici fortificate.
Există multe posibilităţi de exploatat din punct de vedere turistic, care depăşesc cu mult timpul unui sejur “clasic” de 6 zile.
Fauna locului este fascinantă, se întâlnesc urşi, mistreţi, râşi, cerbi, ciute, bursuci, prepeliţe, fazani, corbi, acvile.
Fondul de vânătore extins pe o suprafaţă de 10 000 ha, direct învecinat cu satul, se află în administrarea privată a Asociatiei de Vânătoare Trascau Hunting Club Salciua, preşedintele clubului fiind Vasile Lombea, actualul primar al comunei Salciua.
Pădurile sunt formate din fag, mesteacăn, carpen, molid, brad şi o paletă largă de vegetaţie montană şi premontană.
Fiecare structură provine din şuri vechi, care au fost dezasamblate şi reasamblate pe noua locaţie, mai puţin structura octogon, care pentru a putea fi ridicată au fost nevoie de 4 şuri vechi.
Structurile sunt acoperite cu dranita în două straturi (ţiglă din lemn de brad) care are o durată de viaţă de aproximativ 40-50 de ani. Acoperişurile sunt compuse din învelitoare de dranita, folie anti-condens, izolatie termica 20cm. din vată minerală aluminizată şi astereala de 2,5 cm grosime, finisată şi ceruită.
Podelele sunt făcute din scândură groasă de 4,5 cm în nut & fedder, sub ele fiind un strat de izolaţie de 20 de cm. din vată minerală aluminizată şi folie anticondens.
Structura bucătăriei datează din 1896, structura de cazare “Trompeta” de la începutul anilor 1900, structura ”Lacramioara” de la sfârşitul anilor 1800, structura “Măguri” de pe la mijocul anilor 1900 iar structura acoperită cu paie are aproximativ 60-70 de ani de la reconstruirea ei.