Specialistii de la compania britanica Intercytex au spus ca rezultatele primelor teste sunt promitatoare. Pielea artificiala se incorporeaza mult mai bine in tesuturi fata de orice alt substitut utilizat pana acum.
In prezent, cea mai buna metoda de a trata arsurile grave si ranile mari este prelevarea unui fragment de piele de pe organismul pacientului si grefarea acesteia pe zona afectata. Tratamentul nu este unul ideal, iar specialistii au avut mai multe tentative de a dezvolta diverse tipuri de piele artificiala. Totusi, pana acum, nimeni nu a reusit sa creeze un tip de piele artificiala care sa se integreze total in tesuturile afectate
Specialisti de la Intercytex sunt de parere ca noul prototip este mai bun. Pielea artificiala are la baza o matrice din fibrina, o proteina care se gaseste in sange si in limfa si care se dezvolta din fibrinogen, in timpul coagularii sangelui. Aceasta proteina alb-cenusie se gaseste in ranile pe cale de vindecare.
Fibrina este adaugata fibroblastelor umane, celulele utilizate de organism pentru a sintetiza tesutul nou. In cadrul unui proces care imita modul in care organismul creeaza pielea noua, celulele produc si elibereaza o alta proteina, colagenul, fenomen care face ca matricea sa fie si mai stabila. In aceasta forma, pielea artificiala este implantata in rana.
Cercetatorii spun ca, datorita stabilitatii matricei, pielea artificiala prezinta mai putine probabilitati de a fi respinsa de organism in timpul vindecarii.
La teste au participat 6 voluntari carora li s-a aplicat pe rani piele cultivata in laborator. Dupa 28 de zile pielea artificiala a ramas intr-o forma stabila, iar rana s-a vindecat, lasand in urma o cicatrice abia vizibila.
Cercetatorii au afirmat ca mai sunt necesare studii pentru a demonstra ca aceasta metoda de vindecare a arsurilor si ranilor este superioara celor deja existente pe piata. (MEDIAFAX)