Cu ajutorul a 12 voluntari fumatori, cercetatorii americani,
autori ai studiului aparut in Chemical Research in Toxicology, au
urmarit „traseul” hidrocarburilor policiclice aromatice, substante
toxice prezente in fumul de tigara (dar si in termocentralele pe
carbune si, de asemenea, in portiunile innegrite ale carnii fripte
la gratar).
Una dintre aceste substante, fenantrenul, odata ajunsa in sange,
formeaza un compus (diol-epoxid) despre care se stie ca deterioreaza ADN-ul, determinand aparitia unor
mutatii ce pot produce cancer.
Ceea ce i-a surprins pe oamenii de stiinta este faptul ca acesti
compusi ajung la concentratia maxima intr-un timp foarte scurt – la
doar 15-30 minute dupa ce fumatorul si-a ispravit tigara.
Cercetatorii considera ca rezultatele studiului ar trebui sa
constituie un avertisment serios pentru fumatori, ca si pentru cei
tentati sa se apuce de fumat. Cancerul pulmonar, de pilda, provoaca
decesul a cca. 3000 de oameni in fiecare zi, iar 90% dintre aceste
cancere sunt produse de fumat.
Sursa: Yahoo News