Cercetatorii de la Universitatea Purdue, SUA, au studiat
comparativ efectul celor doua metode si au concluzionat ca e
preferabil ca oamenii sa manace tihnit, stand la masa, de trei ori
pe zi, decat sa rontaie 6 portii mici de calorii, de-a lungul
zilei, asa cum s-a recomandat multa vreme.
Pacientii care au participat la experiment – barbati supraponderali si obezi, care urmau un regim
hipocaloric si bogat in proteine – au fost impartiti in doua grupe;
cei care au consumat ratia zilnica de calorii impartita in trei
mese (la interval de cinci ore) s-au simtit mai satisfacuti si au
resimtit mai putin senzatia de foame intre mese, comparativ cu cei
care au mancat de sase ori pe zi, din doua in doua ore.
Specialistii au ajuns la concluzia ca faimoasele „mini-mese”
prescrise adesea de nutritionisti nu sunt atat de benefice cum se
credea, cand e vorba despre controlul apetitului.
Cele mai bune rezultate in ceea ce priveste controlul senzatiei
de foame si al gandurilor obsedante legate de mancare – cele mai dificile probleme cu care se
confrunta cei aflati la regim de slabire – au fost obtinute in
cazul pacientilor care au consumat mancare cu continut mare de
proteine (25% din totalul caloriilor consumate proveneau din
proteine) de trei ori pe zi; ratia calorica a fost cu 750 calorii
mai mica decat cantitatea necesara pentru mentinerea greutatii
actuale a participantilor.
Sursa: Mail Online