Bogata in fibre si grasimi nesaturate, saraca in lipide
saturate, bazata pe produse locale – printre care figureaza in
cantitati mari legumele proaspete, uleiul de masline, fructele – si
punand accentul pe ambianta placuta creata de mancatul in tihna,
impreuna cu prietenii si familia, alimentatia in stil mediteranean
intruchipeaza o traditie veche de secole, pe cat de sanatoasa, pe
atat de semnificativa din punct de vedere cultural.
In cazul in care cererea va fi aprobata, dieta mediteraneana ar
urma sa intre pe lista asa-numitului patrimoniu intangibil, ce
cuprinde valori culturale imateriale, precum festivaluri, ritualuri
religioase, muzica, dansuri (printre care dansul romanesc al
„Calusului”) sau diferite mestesuguri traditionale.
Ar fi prima traditie
gastronomica de pe lista patrimoniului intangibil; presedintele
Frantei, Nicolas Sarkozi, a sustinut si el includerea pe lista
patrimoniului mondial UNESCO a
bucatariei franceze, in virtutea specificului sau national
puternic afirmat si a contributiei ei la cultura lumii.
Sursa:
Telegraph
CITESTE SI: