Cercetatorii au analizat temperatrura si salinitatea apei in
cele trei straturi ale marii: cel de suprafata (pana la 200 m
adancime), in care se produce si aportul de apa din Oceanul
Atlantic; cel mijlociu (200 – 600 m), in care intra apa provenita
din partea estica a Mediteranei, prin Stramtoarea Siciliei (care
desparte Sicilia de Tunisia); si stratul profund (peste 600 m
adancime).
Incepand din anii 1990, temperatura stratului profund a crescut,
in fiecare an, cu cca. 0,002 grade Celsius.
Schimbari in salinitatea si temperatura apei au fost observate
si in stratul mijlociu.
Modificarile sugereaza o intensificare a evaporarii apei si o
scadere a cantitatii de precipitatii, ceea ce ar corespunde cu
efectele pe care era de asteptat sa le produca incalzirea globala, dar trebuie luati in
consideratie si alti factori, precum construirea de baraje pe
cursurile de apa, ceea ce duce la micsorarea cantitatii de
apa dulce care se varsa in mare si la cresterea salinitatii apei
acesteia.
Sursa: Live Science
CITESTE SI: