Este un lucru cunoscut ca alimentatia bazata pe carbohidrati creste nivelurile de glucoza si
trigliceride in sange, reducand in acelasi timp nivelurile de HDL –
colesterolul „bun”-, si crescand riscul
aparitiei bolilor cardiovasculare. Totusi, nu toti carbohidratii au
acelasi efect asupra nivelurilor de glucoza, iar indicele glicemic
in acest sens reprezinta un indicator.
Sabina Sieri si colegii saii de la Fundatia IRCCS din cadrul
Institutului National pentru Cancer din Milano, Italia, au implicat
in studiul lor aproape 48.000 de suubiecti adulti -15.171 barbati
si 32.578 femei -, care au fost supusi unor chestionare pe tema
alimentatiei. In baza raspunsurilor, cerectatorii au calculat
aportul total de carbohidrati si indicele glicemic al alimentelor
consumate de acestia, coreland apoi acesti parametrii cu cele 463
cazuri (158 barbati si 305 femei) de boala coronariana inregistrate
in follow-up.
„In urma studiului, putem trage concluzia ca este consumul de
carbohidrati cu indice glicemic ridicat, si nu cantitatea de
carbohidrati consumata per ansamblu, cel care influenteaza riscul
de patologie coronariana”, au comentat cercetatorii.
La 25% dintre femeile care urmasera o dieta cu alimente cu indice
glicemic mare s-a evidentiat un risc de patologie coronariana mai
mare de 2,24 ori decat la 25% dintre pacientele care consumasera
alimente cu indice glicemic scazut. Aceasta corelatie nu s-a
regasit insa si la barbati. „Putem banui ca efectele adverse ale
unei astfel de diete sunt mediate de diferentele in
metabolismul lipoproteinelor si glucozei dintre femei si barbati”,
au mai comentat oamenii de stiinta.
Sursa: Le Scienze
CITESTE SI: