Dovezile sunt oferite atat de inscriptiile de pe peretii
templelor, cat si de radiografiile a 16 corpuri mumificate ale unor
preoti, radiografii care dezvaluie prezenta unor simptome ale
bolilor cardiovasculare.
Traduceri recente ale unor inscriptii hieroglifice descriu
ospete somptuoase, bogate in carne de vita, vanat, paine, fructe,
legume, prajituri, vin si bere – toate ofrande aduse zeilor si
care, dupa terminarea ceremoniilor, erau duse acasa de preoti si
consumate de ei insisi impreuna cu famiile lor.
Mare parte din aceste mancaruri aveau un continut nesanatos de
mare de grasimi nsaturate, care cu timpul, duceau la astuparea
partiala a vasele de sange si determinau aparitia unor boli de
inima in randul mebrilor claselor conducatoare – faraonul, marii
preoti si alti inaltii demnitari.
Painea si prajiturile contineau grasimi, iar un aliment frecvent
consumat era carnea de gasca, de asemenea foarte bogata in grasimi
saturate.
Acesta dieta nesanatoasa era insa un apanaj al claselor
superioare; indivizii din paturile sarace ale societatii nu aveau
asemenea probleme, deoarece dieta lor era predominat vegetariana.
Problemele lor de sanatate erau, probabil, cu totul altele dar, din
pacate, cum mumificarea corpurilor era o practica rezervata, de
asemenea, elitelor, ramasitele indivizilor apartinand claselor
inferioare sunt intr-o satre de conservare mult mai proasta si
dezvaluie prea putin despre starea der sanatate a
respectivilor.
Sursa: Mail Online
CITESTE SI: