Cum populatia mondiala se afla in plina crestere, lipsa de apa
potabila si de spatiu anunta o incapacitate tot mai apropiata a
agrigulturii de a satisface nevoia de hrana a populatiei.
Desi, in ultimele doua decade, capturile de pesti au intrat in
declin la nivel global si masurile de conservare alaturi de un
consum controlat au permis doar o refacere limita a speciilor,
acvacultura marina prezinta un mare potential in ce priveste
cultivarea sustenabila, acest proces aflandu-se deja pe rol.
Profesorul Duarte si colegii sai sunt de parere ca aceasta
crestere va depinde de adaptarea tehnicilor curente in asa fel
incat hrana necesara animalelor marine sa fie ea insasi procurata
din acvacultura, decat recoltata de pe sol si derivata din
agricultura.
Acest obiectiv este fezabil, cred cercetatorii, daca mai multe
animale aflate pe o pozitie inferioara in lantul trofic vor fi
cultivate, ca de exemplu planctonul si algele. Acestea ar putea fi
folosite ca sursa de hrana atat pentru oameni cat si pentru
pesti.
Noile tehnologii se vor dovedi, de asemenea, utile,
permitandu-le operatorilor din acvacultura sa se extinda spre
locatii mai expuse, de coasta. Desi un anumit impact asupra
mediului este previzibil in urma acestei expansiuni a acvaculturii
marine, el parte modest comparativ cu acela rezultat de productia
de hrana de pe sol.
Sursa:
Phenomenica
CITESTE
SI: