Autorii studiului, dr. Alan Dangour, de la Facultatea de Igiena
si Medicina Tropicala din Londra, Marea Britanie, si dr. Sharon
Friel, de la Universitatea Nationala Australiana din Canberra,
propun reducerea cu 30% a numarului de animale domestice, pentru a
preveni incalzirea globala si cresterea nivelului apelor marii.
Conform raportului, 18% din emisiile de dioxid de carbon se
datoreaza animalelor domestice.
In Marea Britanie, consumul mediu de carne este de 970 g pe
saptamana, pentru barbati, si 550 g pe saptamana, pentru femei.
O reducere cu 30% a acestui consum echivaleaza cu 7 carnati de
40 g sau 260 g de piept de pui.
Un consum mai mic de carne ar fi mai benefic si pentru sanatate,
considera cercetatorii, reducand numarul dceselor premature
datorate bolilor cardiace cu 17% – echivalentul a 18.000 vieti
anual.
DEFRA (Departamentul pentru Mediu, Alimentatie si Probleme
Rurale, din subordinea guvernului britanic) nu a comentat cifra de
30%, dar a declarat ca exista multe modalitati prin care oamenii
isi pot reduce amprenta de carbon, iar micsorarea cantitatii de
carne consumata este una dintre optiuni.
Declaratia a starnit insa nemultumirea fermierilor si a
oamenilor de stiinta care lucreaza in industria de profil.
Profesorul Ian Crute, seful Comisiei pentru Dezvoltarea
Agriculturii si Horticulturii, a afirmat ca micsorarea septelului
nu ar contribui semnificativ la reducerea emisiilor de gaze cu
efect de sera, iar solutia o constituie nu scaderea productiei de
carne, ci producerea sustenabila a acesteia, domeniu in care Marea
Britanie se afla printre tarile cele mai avansate.
Sursa: Mail Online
CITESTE SI:
Descopera.ro are nevoie de
parerea ta. Completeaza chestionarul
nostru!