Cercetatorii Catedrei de Antropologie din cadrul Universitatii din Oslo sunt de parere ca in momentul in care primii europeni au trecut de la stadiul de vanatori-culegatori la cel de fermieri-agricultori, pielea lor ar fi devenit alba pentru a compensa astfel lipsa vitaminei D. Produsele agricole sunt lipsite de cantitati importante din aceasta vitamina pe care organismul uman o poate produce doar atunci cand este expus luminii ultraviolete continuta de razele solare. Teoria sustine ca primii europeni aveau pielea inchisa la culoare, devenind albi cu timpul.
In trecut se credea, de asemenea, ca pielea stramosilor europenilor ainceput sa se “inalbeasca“ odata cu inaintarea lor din zonele ecuatoriale spre nordul Europei, unde se intalneste mai putina lumina solara. In prezent, cercetatorii cred ca lipsa alimentelor bogate in vitamina D are un rol major in schimbarea culorii pielii europenilor. In mod particular, pielea populatiilor umane din Scandinavia a evoluat pentru a maximiza cantitatea de vitamina D produsa in conditiile specifice. Ca rezultat, scandinazii au cel mai deschis ten dintre toti europenii. Daca teoria este corecta, atunci primii locuitori ai Scandinaviei aveau aceeasi culoare a pielii precum italienii si spaniolii din zilele noastre.
“In Anglia de acum circa 5.000 de ani, hrana locuitorilor s-a schimbat brusc de la peste si carne de vanat spre cereale si legume. Aceasta manevra culinara a dus rapid la albirea pielii oamenilor. In plus, climatul preponderent rece si altitudinile mari au accelerat procesul de schimbare a culorii pielii”, declara cercetatorii Johan Moan si Richard Setlow. Teoria, atacata in Europa este sustinuta, in schimb, de un studiu american care sustine ca aproximativ jumatate din femeile de culoare din S.U.A. prezinta deficiente de vitamina D.
Sursa : Daily Mail
CITESTE SI :