Potrivit British Dietetic Association, boala ii afecteaza mai ales pe cei peste 30 de ani, cu nivel mediu si inalt de instructie, si chiar daca se naste dintr-o intentie laudabila, tot poate deveni o problema psihologica serioasa. Este insa dificil de facut un “recensamant” al persoanelor care sufera de ortorexie intrucat, fata de anorexici sau bulimici, cei afectati de aceasta boala pot fi absolut normali din punct de vedere fizic; doar ca, treptat, atentiei exagerate pentru calitatea mancarii consumate i se ataseaza o dereglare obsesivo-compulsiva a personalitatii.
Prima descriere detaliata a acestei boli a aparut intr-o revista de yoga, in 1997, iar cel care a definit-o a fost medicul Steven Bratman. In opinia acestuia, bolnavul de ortorexie instaureaza in mod evident un raport distorsionat cu mancarea, incepand prin a exclude din propria alimentatie mancarea cu aditivi artificiali si facand criteriile de admisibilitate ale unui aliment din ce in ce mai restrictiv. In ultima instanta, incepe sa manance de unul singur (o caracteristica comuna si anorexiei si bulimiei), se izoleaza din punct de vedere social si ajunge sa aiba o dieta atat de saraca din punct de vedere nutritional incat se poate imbolnavi fizic. Exista deja oameni care au murit ca urmare a dezvoltarii acestei boli, cu atat mai periculoasa cu cat este mai dificil de diagnosticat. Dupa cum afirma Deanne Jade, fondatoarea centrului National pentru Dereglari de alimentatie din Marea Britanie, linia de demarcatie intre un comportament sanatos si o patologie este foarte fina, in prima faza imperceptibila, dar in spatele ei se ascunde o psihoza.
Sursa: Corriere della Sera
CITESTE SI: