Artefactele istorice au fost ingropate in anii ’30, in perioada epurarii comuniste a Mongoliei, atunci cand sute de manastiri au fost jefuite si distruse. Relicvele includ statuete, opere de arta, manuscrise si bunuri personale ale unui faimos lider budist al secolului al XIX-lea.
Liderul echipei de cercetare, Michael Eisenriegler, a descris descoperirea ca pe o “aventura unica a vietii”. Un total de 64 de cufere de comori au fost ingropate in desert de catre un calugar pe nume Tudev, in incercarea de a le salva din calea jafurilor armatelor mongole si sovietice.
Toate au apartinut maestrului budist Danzan Ravjaa si numai Tudev cunostea locul precis in care erau ascunse. I-a transmis mai departe secretul nepotului sau care a scos cateva lazi in anii ’90 si a deschis cu ajutorul continutului lor un muzeu. Actuala echipa mongolo-austriaca aflata pe urmele comorii a descoperit acum numai doua cutii, dar care, sustine Eisenregler, erau pline cu “cele mai uimitoare obiecte de arta budiste”.
“Descoperirea are o valoare colosala pentru cultura mongola deorece budismul aproape ca a disparut in era comunista, mai ales in perioada anilor 1930. Sunt total epuizat in urma muncii depuse dar pe deplin impresionat de ceea ce am vazut”, a declarat cercetatorul.
Cele mai recente descoperiri vor fi expuse in cadrul Muzeului Danzan Ravjaa din Sainshand, aflat la 400 km sud de capitala mongola Ulan Baton. Alte aproximativ 20 de cutii raman momentan ascunse in desert.
Sursa: BBC News
CITESTE SI: