Home » D:News » Tatuajele lui Otzi, acupunctura preistorica?

Tatuajele lui Otzi, acupunctura preistorica?

Tatuajele lui Otzi, acupunctura preistorica?
Publicat: 22.07.2009
Practica tatuarii corpului uman ar putea sa nu fi aparut in scop decorativ, ci curativ. Afirmatia le apartine cercetatorilor de la Institute of Cell Biology din cadrul Universitatii de Medicina din Graz (Austria), care au analizat tatuajele existente pe resturile lui Ötzi, faimoasa mumie din Similaun descoperita in ghetarii din Alpi, in 1991. Potrivit acestora, tatuajul ar fi aparut ca o practica curativa inainte de dezvoltarea tehnicilor de acupunctura in China, care dateaza de acum 3.000 de ani.

Pe corpul mumificat al lui Ötzi, vechi de 5.300 ani, au fost identificate un numar de  57 de tatuaje: cercetatorii din Graz le-au analizat atent, utilizand tehnici sofisticate de microscopie, si au descoperit ca substanta utilizata la realizarea acestora este funinginea. In unele dintre ele au fost gasite si cristale de siliciu (precum cuartul) si cenusa, motiv pentru care oamenii de stiinta cred ca materia prima pentru realizarea tatuajelor ar fi provenit din focurile domestice. “Banuim ca oamenii utilizau pe-atunci spini inmuiati in funingine pentru a intepa pielea, sau ca produceau mai intai gaurile si apoi introduceau funinginea in rani astfel incat culoarea sa ramana sub piele dupa ce se vindecau”, a declarat Maria Anna Pabst, unul dintre autorii studiului.
Tatuajele de pe corpul lui Otzi, de culoare albastru inchis, reprezinta aproape exclusiv grupuri de linii dispuse in mod paralel cu axa longitudinala a corpului, o orientare care corespunde celei a meridianelor din acupunctura chineza. Singurul simbol reprezentat este o cruce, si in acest caz localizata in puncte fundamentale pentru acupunctura: genunchiul si glezna stanga. Ca tare, oamenii de stiinta considera acum ca obiceiul tatuarii corpului avea in acele timpuri o functiune mai mult curativa decat decorativa. In plus, studii precedente au aratat ca Ötzi suferea de o serie de afectiuni care il faceau pacientul perfect pentru ‘acupunctorii” preistorici. Deocamdata este doar o speculatie, admit cercetatorii, dar nu poate fi exclusa ipoteza ca practicile acupuncturii sa fi aparut in mod independent in diferite culturi, asiatice si europene.
Sursa: Galileo

CITESTE SI:

 

 

 

 


Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase