Conform profesorului Richard Stephens, care a condus echipa de studiu, aceasta descoperire explica de ce injuraturile se regasesc in toate limbile si culturile lumii. Cercetatorii cred ca injuraturile au aparut odata cu dezvoltarea vorbitului, evoluand ca o metoda autentica, testata de timp, care sporea nivelul de agresivitate si scadea intensitatea durerii, pentru a le permite astfel oamenilor primitivi sa fuga sau sa riposteze violent atunci cand erau atacati de pradatori sau de triburile dusmane.
“Totul tine, de fapt, de o reactie primara de genul Loveste si Fugi. In cazurile voluntarilor care au ales sa injure in timpul testarilor noastre, am observat, de asemenea, o crestere a ritmului cardiac. Prin urmare, este posibil ca acest tip de reactie-raspuns sa duca la cresterea nivelului de agresivitate al primilor oameni. A fost confirmat anterior faptul ca o agresivitate sporita reduce sensibilitatea oamenilor la durerea fizica, de unde reiese clar ca injuraturile au aparut ca o necesitate, propagandu-se astfel de-a lungul timpului” declara in continuare profesorul Stephens. Oamenii de stiinta au fost initial surprinsi de rezultatul studiului – unul contrar asteptarilor, deoarece majoritatea psihologilor din lume considerau injuraturile nimic altceva decat un sindrom modern al”catastrofismului” de care sufera majoritatea oamenilor atunci cand nu sunt capabili sa depaseasca momentele critice care apar in viata. Profesorul Stephens afirma ca injuraturile sunt insa o expresie a limbajului emotional, devenind odata cu trecerea timpului un fenomen lingvistic international.
“Ideea acestui studiu mi-a venit in momentul in care sotia mea a nascut-o pe fiica noastra si, aflandu-se in mijlocul travaliului, a inceput sa injure in mod oribil. Doctorii m-au asigurat ca nu este nimic anormal aici, multe femei injurand copios din cauza durerilor nasterii” adauga cercetatorul britanic.
Sursa : The Telegraph
CITESTE SI: