Cercetatorii de de la Drexel University din Philadelphia au cuantificat “materialul” produs de stranuturi si de atacurile de tuse, cantarind niste masti puse pe fata participantilor la studiu inainte si dupa. Masurarea a avut loc intr-un sistem care ilumineaza fluxurile de aer emise din cavitatile faciale prin intermediul unui laser puternic, permitand fotografierea si verificarea parcursului acestora in timp.
Odata studiate miscarile reale, au fost construite niste masini capabile sa reproduca fidel atacul de tuse si stranutul uman (picaturile emise de instrumente au sfarsit in interiorul unei camere umplute cu fum de efecte speciale teatrale, care permite vizualizarea in cele mai mici detalii a miscarilor produse de particule in aer); in cele din urma, un computer a analizat datele stranse, permitand cuantificarea valorilor obtinute.
Asadar, un atac de tuse tipic debuteaza cu o respiratie profunda, urmata de o comprimare a aerului in plamani si de emisia exploziva si zgomotoasa a aerului intr-o fractiune de secunda.
A fost calculat ca un atac mediu de tuse poate umple cu aer o sticla de doi litri si ca materialul emis de plamani poate ajunge la o distanta de mai multi metri de gura. Numarul picaturilor produse se poate ridica la 3.000, miscandu-se cu o viteza de pana la 75 km/ora.
Stranutul, insa, pleaca din zona posterioara a gatului si emite chiar si 40.000 de picaturi, unele dintre ele atingand viteza de 320 km/ora; majoritatea acestora au o dimensiune sub 100 microni, adica inferioara diametrului unui fir de par uman, iar unele dintre ele sunt atat de mici incat nu pot fi observate decat cu lupa.
Ceea ce se intampla cu picaturile depinde de dimensiunile lor, a explicat Bakhtier Farouk de la Drexel University. Cele mai mari, prin urmare mai grele, cad rapid pe pamant, sub influenta fortei de gravitatie. Cele mai mici insa, si mai usoare, cu diametrul sub 5 microni, pot ramane suspendate in aerul dintr-o camera la nesfarsit.
De asemenea, potrivit studiului, o picatura emisa de un atac de tuse al unei persoane bolnave poate contine pana la 200 milioane de particule virale, chiar daca acest numar variaza notabil in decursul unei infectii.
CITESTE SI: