De la descoperirea accidentala de anul trecut, in apropierea locului unde reptila a fost prima oara reperata o echipa coordonata de ecologistul Chris Pavey, membru al Apararii Vietii Salbatice din regiune, a identificat alte 18 soparle similare, lungi de cate 25 centimetri, in 15 locatii diferite de-a lungul granitei cu regiunea sudica a Australiei.
“Sunt foarte dragute”, a declarat Dr. Pavey despre animalele inofensive consumatoare de insecte, cu spatele de culoarea bronzului, capul gri si lateralele corpului de tenta maro. Probabil va intrebati in acest punct de ce, aratand fix ca niste serpi, oamenii de stiinta le denumesc soparle. Aceste creaturi au evoluat din soparele australiene denumite gecko si nu au nicio legatura evolutionara directa cu serpii. Singura similitudine este ca ambele specii sunt reptile.
Toate cele 18 exemplare de Ophidiocephalus taeniatus, asa cum se numeste stiintific “soparla-cu-picioare-plate” au fost gasite traind printre gramezi de frunze cazute de-a lungul unor mici paraiase aproape secate.
Doctorul Pavey sustine ca el si echipa sa s-au decis sa nu anunte descoperirea in momentul efectuarii ei, deoarece si-au dorit sa obtina mai multe informatii inainte. “Am vrut sa stim daca putem obtine suficiente date pentru a ii oferi un statut de conservare animalului – unde se afla, in ce forma se gaseste sau daca am gasit ultimele specimene ramase in viata”, a adaugat cercetatorul. Urmatorul pas va fi cautarea celoralalte specimene eventual existente, o sarcina foarte dificila chiar si pentru cei mai mari cunoscatori ai naturii si ai obiceiurilor acestui animal.
Sursa: Discoveryon
CITESTE SI: